Polip tedavisi, polip, sindirim sistemi, burun, bağırsak, kadın üreme sistemi gibi vücudun pek çok yerinde oluşabilen iyi huylu tümörlere verilen addır. Bu tümörler her zaman gerçek tümör özelliği taşımazlar. Bazen iltihap, alerji ya da tahrişe bağlı oluşum gösterebilirler. Poliplerin dış görünüşü saplı ya da sapsızdır. Birkaç milimden birkaç santim boyutuna kadar ulaşabilen oluşumlardır.
Poliplerin en sık görüldüğü yerler, rahim içi, rahim boynu, burun, gırtlak, mide, kalın bağırsak olarak sıralanabilir. Bu tür bölgelere birden fazla polip yerleşmişse bu durum polipozis olarak adlandırılır.
Burun Polipleri
Burun polipleri genellikle burun içinde oluşan bir enflamasyon nedeniyle oluşum gösterir. İlk başlarda oluşan polipler milimetrik boyutlardadır. Zaman ilerledikçe polipler büyür. Burunda polip her iki tarafta görülebileceği gibi burnun tek tarafında da oluşum gösterebilir.
Burun Polipleri Nasıl Tedavi Edilir?
Burun poliplerinin tedavisinde genellikle steroid içerikli damlalar önerilir. Bu damlalar burunda oluşan enflamasyona karşı oldukça etkilidir. Damla kullanılmaya başlandıktan 3-4 gün içinde etkisini göstermeye başlar. Kullanılan damla poliplerin ufalmasını sağlar.
Burun polipleir için bir diğer tedavi seçeneği steroid tabletlerdir. Bu tabletler burunda oluşan enflamasyonu engellemek için uygulanır. Bu iki tedavi seçeneği de birçok hastada başarılı olur.
Bu iki tedaviden başarılı sonuç alınamamışsa ve burunda oluşan polipler hem büyük hem de birden fazlaysa hasta için uygun tedavi seçeneği cerrahidir. Cerrahi operasyon genel ya da lokol anestezi altında yapılır. Cerrahi ile polipler alınır.
Safra Kesesi Polipleri
Safra kesesinde oluşan iyi huylu tümörler polip olarak adlandırılır. Polip safra kesesinde meydana gelen hastalıkların arasında en sık görülenlerdir. Safra kesesinde oluşan polipler herhangi bir şikâyete neden olmadan ilerleyebilir. Bazı vakalarda karın ağrısı gibi şikayetler oluşabilir.
Safra Kesesi Polipleri Nasıl Tedavi Edilir?
Safra kesesi polipleri teşhis edildikten sonra uygulanacak tedavi seçeneği poliplerin büyüklüğüne göre seçilir. Çünkü safra kesesinde oluşan polipler büyüdükçe kanser oluşma olasılığı artar. Kanser riski taşıyan poliplerin boyu 10-12 milim ya da daha büyük olmalıdır. Eğer polipler 10 milimden daha büyükse ve birden fazla polip varsa laporoskopi yöntemi ile polipler bulunduğu yerden çıkartılır.
Bir diğer tedavi seçeneği cerrahidir. Cerrahi operasyon ile polipler ve aynı zamanda safra kesesi de alınır. Cerrahi operasyondan sonra hasta beslenmesine dikkat etmelidir. Aşırı yağlı gıdalardan uzak durmalıdır.
Rahim Polipleri
Rahim polipleri rahim iç tabakasının kalınlaşması nedeni ile oluşan oluşumlardır. Rahim polipleri her yaş grubunda görülebilen bir sorundur. Rahim içinde bir ya da birden fazla polip oluşabilir. Boyutları oldukça büyüktür. Kadınlarda adet düzensizliği, kramp tarzı ağrılar, aşırı adet görme gibi şikayetlere neden olurlar. Rahimde oluşan polipler çoğu zaman kısırlık nedeni olabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Rahim Polipleri Nasıl Tedavi Edilir?
Rahimde oluşan polipler için histeroskopi yöntemi kullanılır. Histereskopi yöntemi ile rahimden alınan doku patolojik olarak incelenerek tedavi edilir. Rahim polipleri kürtaj yöntemi ile de tedavi edilebilir. Transvajinal ultrason yöntemi ile de polipler başarılı bir şekilde alınabilir.